Het laatste nieuws

 Trots vermelden we hierbij dat 

ter gelegenheid van de Algemene Decoratie op woensdag 26 april onze algemeen coördinator Marian Kathmann benoemd is tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Mevrouw M. A. T. Kathmann
Vanaf 1978 is mevrouw Kathmann een zeer toegewijd natuurgids, docent van de cursus natuurgidsen en docent van de cursus jeugdnatuurbegeleiders bij het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Ook als medewerker Natuur & Milieu Educatie bij de gemeente Leiden weet mevrouw Kathmann sinds 1982, ondanks bezuinigingen, steeds vernieuwende projecten te bedenken met de mogelijkheden die er zijn. Vaak ver buiten haar reguliere werktijden om. Tevens is mevrouw Kathmann vanaf 2004 centraal coördinator, trainer, docent en tuinvrijwilliger voor de Vereniging Leidsche Schooltuinen (VLS). Alwaar haar grote kennis van zaken, zowel biologisch-inhoudelijk als organisatorisch opvallen.
Vanaf 2011 is zij Consulent speelnatuur en workshopleider Groene schoolpleinen bij de Stichting Springzaad.
Hiernaast zet mevrouw Kathmann zich vanaf 1977 ook jarenlang in voor diverse (burger)initiatieven zoals voor de Nationale Buitenspeeldag, IVN activiteiten in de gemeente Leiderdorp, Klankbordgroep Polderpark Cronesteyn, Groenoverleg Leiderdorp en is 'IVN Moestuinexpert' in de educatieve filmpjes van de moestuintjesactie van Albert Heyn.
Daarom ontving mevrouw Kathmann de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Leidse schooltuinen zijn weer gestart!

Ongeveer 650 kinderen kweken een heel seizoen hun eigen groente en bloemen

 

Op 3 april is het schooltuinseizoen in Leiden officieel geopend door wethouder Marleen Damen en kinderen van de Haanstraschool op het schooltuincomplex de Akkerdistel in polderpark Cronesteyn. Daar krijgen ze dit seizoen hun eigen tuintje waar ze tot de herfstvakantie voor zorgen. De opening bestond uit het traditionele paadjes trappen rond de tuintjes, in een lange rij. Daarna gingen de eerste planten en zaadjes de grond in.

 

De Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS) bestaat al sinds 1926. Over de hele stad komen er 26 schoolgroepen en 3 BSO-groepen met in totaal ongeveer 650 kinderen tuinieren op de schooltuincomplexen: in Noord, in Cronesteyn, in de Stevenshof, in park Matilo en bij de aanleunwoningen aan de Cornelis Schuytlaan. Ook na schooltijd en op een aantal zondagmiddagen zijn de schooltuinen weer open voor schooltuinkinderen en hun familie. Belangstellenden kunnen altijd een kijkje nemen als de schooltuinen open zijn. Kijk voor de openingstijden op deze website bij de verschillende complexen.

 

Nieuw in 2017 : Biologisch tuinieren en van Bodem tot bord

Dit jaar zijn biologische zaden, pootgoed(aardappels en uien) en plantjes besteld. Op de schooltuinen wordt ook nooit niet met kunstmest en bestrijdingsmiddelen gewerkt. Het zijn dus met recht biologische tuinen en de schooltuinvereniging draagt daarmee een steentje bij aan een duurzame opvoeding en een duurzame samenleving.

In aansluiting op het project ‘Jong Leren eten’ van 2 ministeries, heeft de schooltuinvereniging als Jaarthema ‘Van Bodem tot bord’ gekozen. Daarmee vragen we nog meer dan anders aandacht, met name bij de ouders voor het zorgvuldig oogsten, verwerken en opeten van de gekweekte producten. Het schooltuinwerk is pas helemaal gelukt als na het zaaien en verzorgen de groente ook opgegeten is. Het op tafel brengen van de verse groente van de schooltuin is iets meer werk dan met gewassen en gesneden groente uit de winkel, maar een heerlijke en onvergetelijke ervaring! Ter inspiratie zullen recepten en tips uitgewisseld worden met de deelnemende schoolgroepen en op de website.

Hieronder o.a. het logo gemaakt door Jannet Fink en Ton Lommers voor Vereniging Leidse SchooltuinenSchrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

08.08 | 08:22

Schooltuinen zijn echt super!

...
06.11 | 10:51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

...
21.10 | 17:46

Mooi geschreven.

...
07.06 | 21:54

dit is echt heel handig

...
Je vindt deze pagina leuk