Nieuws

Leidse schooltuinen zijn weer gestart!


Ongeveer 650 kinderen kweken een heel seizoen hun eigen groente en bloemen

Op dinsdag 3 april wordt het schooltuinseizoen in Leiden officieel geopend op het schooltuincomplex de Distelvink in het Stevenshofpark. Daar krijgen ze ook dit seizoen hun eigen tuintje waar ze tot de herfstvakantie voor zorgen. De opening bestaat uit het traditionele paadjes trappen rond de tuintjes, in een lange rij. Daarna gaan de eerste planten en zaadjes de grond in. 


De Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS) bestaat al sinds 1926. Over de hele stad komen er 26 schoolgroepen en 3 BSO-groepen met in totaal ongeveer 650 kinderen tuinieren op de schooltuincomplexen
:  in Noord, in Cronesteyn, in de Stevenshof, in park Matilo en bij de aanleunwoningen aan de Cornelis Schuytlaan. Ook na schooltijd en op een aantal zondagmiddagen zijn de schooltuinen weer open voor schooltuinkinderen en hun familie. Belangstellenden kunnen altijd een kijkje nemen als de schooltuinen open zijn. Kijk voor de openingstijden op deze website bij de verschillende complexen.

 

Ook dit jaar zetten we ons biologisch tuinieren voort 

Vorig jaar zijn gestart met de aanschaf van biologische zaden, pootgoed(aardappels en uien) en plantjes. Op de schooltuinen wordt ook nooit niet met kunstmest en bestrijdingsmiddelen gewerkt. Het zijn dus met recht biologische tuinen en de schooltuinvereniging draagt daarmee een steentje bij aan een duurzame opvoeding en een duurzame samenleving.

In aansluiting op het project ‘Jong Leren eten’ van 2 ministeries, heeft de schooltuinvereniging als Jaarthema ‘Van Bodem tot bord’ gekozen. Daarmee vragen we nog meer dan anders aandacht, met name bij de ouders voor het zorgvuldig oogsten, verwerken en opeten van de gekweekte producten. Het schooltuinwerk is pas helemaal gelukt als na het zaaien en verzorgen de groente ook opgegeten is. Het op tafel brengen van de verse groente van de schooltuin is iets meer werk dan met gewassen en gesneden groente uit de winkel, maar een heerlijke en onvergetelijke ervaring! Ter inspiratie zullen recepten en tips uitgewisseld worden met de deelnemende schoolgroepen en op de website.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

08.08 | 08:22

Schooltuinen zijn echt super!

...
06.11 | 10:51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

...
21.10 | 17:46

Mooi geschreven.

...
07.06 | 21:54

dit is echt heel handig

...
Je vindt deze pagina leuk