Verslag juni-juli 2021 de Distelvlinder

Verslag de Distelvlinder juni en juli 2021


Juni was een warme, droge maand. Dit betekende water drinken voor de kinderen, insmeren en al wat water geven aan de planten. De bovengrond natmaken voor er geplant en gezaaid werd. De ondergrond is nog wel vochtig. En toen kwam juli, een extreem natte maand, op een gegeven moment was er wel 38mm regen gevallen. Desondanks konden we met de kinderen meestal droog tuinieren en kwamen ze ook weer droog op school aan. Hoewel een buitje was geen probleem voor hen.

We hebben nog gezaaid, gelegd en geplant: de bloemenmix, goudsbloemen, courgette, bonen, prei en kruidenplantjes. De courgettezaden moesten verschillende keren bijgelegd worden vanwege de behendige vogels en de bonen vanwege de droogte. De kruidenplantjes hadden behoefte aan extra water.

Er is ook geoogst door de kinderen, met wisselend succes. De spinazie en radijsjes wilden het niet zo goed doen dit jaar, maar de kinderen gingen wel met flinke kroppen sla naar huis, wat een leuk gezicht was. De aardappelen rooien op de laatste tuindag voor de vakantie is ook altijd een evenement en ook dit jaar weer een succes. De een had wat meer dan de ander, maar dat mocht de pret niet drukken. De aardappelen waren over het algemeen wat kleiner maar met een blosje dit keer. Een ander ras: Clusius, genoemd naar Carolus Clusius. ( Een 16e eeuwse arts en botanicus, werkzaam in de Leidse Hortus ).

Vervolgens hebben we ook nog verschillende projecten met de kinderen gedaan. Iedere groep op zijn eigen wijze en wanneer het, het beste uitkwam. Zo zijn er nog zaadbommen gemaakt, is er een bodemproject geweest, waarbij het grondboren favoriet. Ook hebben de kinderen tegenstellingen gezocht en gevonden op de tuin, hun zintuigen gebruikt door verschillende dingen te proeven, ruiken, voelen, horen en zien. Als klap op de vuurpijl was daar  ook nog het slootjesproject, wel alvast klaar gezet door de vrijwilligers zodat er voldoende tijd voor de kinderen was om het waterleven te bewonderen en te bestuderen.

En dan moest er natuurlijk ook nog gewied worden, de minst favoriete bezigheid van de kinderen, helaas nog steeds geen ouders om te helpen met paadjes wieden. Vandaar in de eerste week van de vakantie een soep- en wiedavond door de vrijwilligers.

Ook de open avond mocht dit jaar nog niet vanwege corona, maar de dinsdaggroep heeft met succes een open zondag met tijdsloten gehouden. Petra had voor hen een speurtocht over de tuin gemaakt, die ze uitgezet hebben zodat ouders en kinderen toch van de tuin konden genieten en dat hebben ze gedaan. Ook was er een hapje en een drankje van de tuin en een zakje goudsbloemzaadjes voor mee. De woensdagroep hield voor de vakantie nog een kleine open avond voor hun groep de Mareland, wat ook heel leuk was. De donderdag heeft het nog even uitgesteld.

Toen begon de vakantie, tot nog toe nog niet veel animo voor de tuin, maar degenen die geweest zijn waren heel enthousiast en ouders en grootouders konden hen nu ook helpen. Er is dan ook duidelijk te zien wie wel of niet geweest is. Hoe groot is het oerwoud straks???Verslag voorjaar 2021 de Distelvlinder


Eind maart hebben we met vrijwilligers de tuintjes uitgezet, dit jaar weer de gebruikelijke afmeting van 1x5 meter.

Want alle deelnemende scholen zouden weer komen, zij blij wij blij, gelukkig weer een gewoon schooltuinjaar! Een maand later is er zelfs een school: de Meerpaal uit de Merenwijk bijgekomen.

Het schooltuinseizoen begon in de week van 5 april. We starten dan altijd eerst met paadjes, trappen. Daarna een kennismakingsrondje over de gehele tuin.

De kinderen zijn altijd weer onder de indruk van de grootte van hun tuin. Helemaal voor mij!

Vervolgens hebben we een viooltje en de lente ui in het eerste vakje geplant. Later kwam daar nog tuinkers bij.

De 2e les aardappels gepoot. Radijs en spinazie gezaaid. Uitspraak van enkele kinderen “het was super leuk”

De kinderen hebben korrels organische mest gestrooid, mest dat klink vies, de reactie van kinderen was: “ hé bah is dat poep”! Uitgelegd wat voor mest het was. De volgende groep hebben we het groeikorrels genoemd. Dat werkte beter.

Ondanks het koud was, het was soms heel koud: een groep had zelfs een hagelbui gehad, met als gevolg een witte tuin, maar het enthousiasme was er niet minder om!

Eind mei is het tuintje voor ongeveer ¾  gevuld. Vanwege de koude maanden april en mei, zijn de gewassen matig gegroeid. In mei veel regen, in sommige tuintje zijn de zaden weggespoeld.

Toen het weer wat droger was is er opnieuw ingezaaid.

Het beestjes project, op zoek naar beestjes in en op de grond en bestuderen met een vergrootglas is altijd een succes! En dat geldt ook voor het maken van zaadbommetjes. (klei en bloemzaadjes erdoor)