De Distelvlinder in Leiden Noord

Welkom bij schooltuin
'De Distelvlinder'
(Tuin van Noord)


Je vindt op deze pagina     

- Adres Schooltuin 'De Distelvlinder'
- Deelnemende scholen en BSO's

- Openingstijden
- Tuinplan 2017
- Schooltuinbelevenissen

Bekijk ook onze fotopagina

Herman onze trouwste en oudste vrijwilliger is 80 jaar geworden!

Niets smaakt lekkerder dan zelfgemaakte groentesoep uit eigen tuin.

Na de vakantie doen we leuke projecten. We bekijken waterdiertjes uit de sloot en maken zalf van goudsbloemen (calendula).

Wat zijn de zonnebloemen en courgettes groot geworden na de zomervakantie!

Adres Schooltuin 'De Distelvlinder'

Joop Vervoornpad 7, 2316 EP Leiden  

De schooltuin ligt in de Tuin van Noord, tussen de waterspeelplaats en korfbalvereniging Pernix in. Telefoon tuinhuis: 06 - 22 22 66 23  


Contactpersoon:  Heleen Gombert, E-mail: hgombert.terbeek@casema.nl   
   

Deelnemende scholen en BSO's  

De schooltuinlessen zijn voor kinderen van eind groep 6, begin groep 7.

In 2016 doen de volgende scholen mee: Het Kompas, Merenwijkschool, Tweemaster, Mareland, De Singel en Vogels. En BSO's:
Draaimolen en Noorderlicht.
          

Openingstijden  

De schooltuin is geopend van eind maart tot half oktober. De schooltuin lessen van één uur zijn op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur  

Schoolkinderen kunnen zelf extra tuinieren: 
- op donderdag van 15.30 tot 16.30 uur
- op open zondagen en open avonden
- in
de zomervakantie op dinsdag tussen 10.00 en 12.00.      


Tuinplan 2017 

Zaaien, oogsten, open avond en natuurprojecten
juni / juli 2017

Het weer was deze maanden warm en droog, maar gelukkig ging het toch regenen. De kinderen vonden het wel erg leuk om zelf met gieters water te geven. Maar de grond had het hemelwater broodnodig. Niet alleen de gewassen zijn goed gegroeid, ook het onkruid en dan met name de hanenpoten doen het goed.

De courgettezaden en bonen gingen als laatste de grond in en lijken goed aan te slaan. De start van de bonen is al beter dan vorig jaar. Bij enkele tuintjes hebben we nog wat extra bonen bij de bonenstokken gelegd, omdat er daar niets op kwam. Iedereen heeft nu in ieder geval bij twee stokken bonen en veel zelfs bij alle vier. De courgette-zaden gingen wat later in de grond in dan andere jaren, zodat de courgettes na de vakantie geoogst kunnen worden. Wel hebben we planten verplant van tuintjes waar waar er twee of drie stonden, naar tuintjes van kinderen die niets hadden.

In juni zijn de kinderen met flinke kroppen sla en andijvie naar huis gegaan, sommige kroppen sla waren echt reuze groot. De aardappeloogst viel wat tegen dit jaar en ze waren ook niet zo groot. De woensdaggroep heeft daarom niet alle aardappels gerooid en kijkt na de vakantie verder. Voor de kinderen die wel gerooid hebben was het ondanks de matige opbrengst toch een hoogtepunt.

De open avond op woensdag 21 juni was weer een groot succes. Het weer zat natuurlijk ook wel mee.  Kinderen en ouders kwamen in groten getale, de eerste waren er zelfs al om 18.30 uur. Gelukkig kregen de vrijwilligers nog wat extra hulp van kinderen en ouders van vorig jaar. Er was ook heel veel te doen: zo konden de kinderen zelfs in een imkerpak op de foto en kwamen ze ook weer veel te weten over het bijenvolk. Verder natuurlijk kaarsen maken van bijenwas, het ontdekpad over de tuin en het blote voetenpad.

"Kruiden Herman" mocht zich ook verheugen op veel bezoekers, hij gaf uitleg over de verschillende kruiden en gaf ze ook mee. De diverse hapjes en drankjes vonden ook gretig aftrek. Kortom een fantastische avond!

Voor de vakantie, in de eerste week van juli, hebben we kruiden geplant op de plek van de aardappels. Zij doen het nog niet zo heel goed, maar we wachten af.

En verder hebben we het beestjesproject, het zintuigenproject en bodemonderzoek gedaan. De kinderen genoten van het dwalen over de tuin en het zoeken naar beestjes. Ook het zintuigenproject ging goed, er was zelfs al een grote courgetteplant om te voelen en ook het proeven is altijd een leuk onderdeel. Bij het bodemonderzoek heeft niet iedereen alles kunnen doen, zo heeft de dinsdaggroep niet de grondboor gebruikt omdat de grond te hard en te droog was. De schudproef is wel gelukt, op woensdag daarentegen lukte het grondboren wel. Als afsluiter hebben we kruidenthee gedronken met de kinderen en zelfs met een groep soep gegeten, omdat de juffrouw voor het laatst was.

We zijn nu inmiddels halverwege de vakantie en er wordt keihard gewerkt door de vrijwilligers om in elk geval de voorbeeldtuinen en paden zoveel mogelijk schoon te houden. Ook zijn er kinderen samen met hun ouders aan de slag gegaan, dit zie je dan direct aan de mooi onderhouden tuintjes. Er waren toch al enkele courgettes goed in deze derde vakantieweek, maar gelukkig nog niet zo heel veel. De tuin staat wel bomvol met zonnebloemen, hopelijk blijft dit nog even zo, dan kunnen de kinderen ze ook nog zien na de vakantie, wanneer ze terugkomen. 

In de grote vakantie werken de vrijwilligers hard om het onkruid te beteugelen.

Voor de zomervakantie gaat de BSO met een bolderkar vol oogst naar huis.

Lente op de tuin                        
mei 2017


Feest: het is Lente! Het waren mooie droge dagen de eerste week van April. De week dat de tuin weer volstroomt met kinderen. Kinderen vol verwachting voor wat komen gaat. Sommige zijn met hun klas een week eerder al wezen kijken. Anderen vertellen aan klasgenootjes over de verhalen die zij kennen van broer of zus. Of groeten de vrijwilligers die zij herkennen van de kennismakingsles in hun klas. Steeds minder kinderen komen onwetend en onwennig binnen fietsen.

Ongetwijfeld is dat de oogst van al meerdere seizoenen samenwerken met dezelfde scholen. Scholen die ieder jaar weer met enthousiasme de schooltuinlessen inroosteren. Deze inzet van leerkrachten en ouders is voor ons onontbeerlijk om de lessen succes vol te laten verlopen. Het geeft ons vrijwilligers ruimte om de uren zo goed mogelijk in te vullen. En zo heel veel samen te ontdekken en te leren.

Als vrijwilligersteam op de Distelvlinder hebben wij het volste vertrouwen dat het dit jaar ook weer een mooi jaar wordt. Afgelopen winter hebben we iedere dinsdag of woensdag enkele uren gewerkt om het nieuwe seizoen voor te bereiden. Er is er veel gedaan aan verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem. Onze plaag-onkruiden Heermoes en Kweek zijn zoveel mogelijk preventief bestreden. Het groot onderhoud aan heggen en graspaden is aangepakt door de leerlingen van de Kunstzinnige Therapeut Robert Averink. 

De lekkage van het dak en de buitenkranen is verholpen. Verder zijn de vrijwilligers op cursus geweest en hebben allerlei zaken aangepakt zoals website, financiën, gereedschap, hekwerk voor de Sierpeulen en de druiven. Voor het eerst hebben we i.s.m. de Leidse stadstuinderij “het Zoete land” biologisch geteeld zaad en plantmateriaal ingekocht. Dit alles om inhoud te geven aan onze lessen en ons jaar thema “Van Bodem tot Bord”.

Dit alles was klaar voor die eerste week in April. De week dat ook wij vol verwachting klaar staan bij de fietsenstalling. Klaar om de kinderen, de leerkrachten en de ouders te begroeten.

En nu zijn wij al weer 9 weken bezig. Alles verloopt mooi volgens het Tuinplan. Ondanks de Koningspelen, voorjaarsvakantie en andere rooster-aanpassingen. Er is al volop  geoogst. Tuinkers, Spinazie, Radijs en Lente-ui.

De kinderen komen met plezier en werken hard, zodat alle tuintjes er al prachtig groen uitzien. En allang niet meer zo kaal als op deze foto uit de meivakantie.   

Met paadjes trappen is schooltuinseizoen 2017 begonnen                      
april 2017       

In een lange sliert trapten de kinderen de paadjes tussen de schooltuintjes. Met de grootste voeten voorop, lopend, stampend, huppend, of springend, maakten zij in de kale akker het onderscheid tussen de tuintjes en paadjes. Daarna begon het echte tuinieren. Eerst een viooltje en lente-ui planten en daarna sterrenkers zaaien in een zelf gekozen vorm, bijvoorbeeld de eerste letter van je naam, een zonnetje of smiley.

   
Ruim 2000 vierkante meter grond verdelen in meer dan 200 tuintjes is weer gelukt

april 2017       
    
  

 

De indeling van de schooltuinen vraagt elk jaar speciale aandacht. Het is belangrijk dat alle kinderen een  gunstige werkplek hebben bij dit zeer gewaardeerde onderdeel van natuur- en milieueducatie. Dat vraagt flink wat rekenwerk. En ook dit jaar is dat Herman weer gelukt!

Op de Tuin van Noord is iets meer dan 2000 m2 te verdelen voor 196 kinderen en 25 voorbeeldtuinen. Voor alle kinderen een tuintje van 5 x 1 m lukt niet meer want de kinderen moeten ook kunnen bewegen over de paadjes die ze op de eerste dag tussen hun tuintjes gaan trappen. Voor ongeveer (200 x 5 =) 1000 m2 tuintjes is bijna de helft aan paadjes nodig: naast 1 m tuin ligt in principe een paadje van 50 cm. Verder zijn er nog de kruidentuin en (hoofd)graspaden. En tenslotte is er een groot stuk wat niet gebruikt kan worden door te zware (klei)grond. Daarom maken we de laatste jaren de tuintjes wat korter en smaller, alsook de paadjes. Voordeel is wel dat de Tuin van Noord, letterlijk, geen schaduwkanten heeft, alleen wat hoge bomen aan de noordkant.

De structuur van de verschillende velden van 11 m breed maakt een bepaalde richting noodzakelijk: bij 4,5 m blijft een erg breed tussen pad van 2 m over. Dit  alles legt veel beperkingen op aan de planning.
Om binnen deze begrenzingen de groepen van eenzelfde school bij elkaar te houden, de groepen van BSO of dergelijke op ‘beschutte’ plekken te krijgen geeft elk jaar weer leuk puzzelwerk. De leerkrachten bepalen de indeling per groep. Binnen de groepen hebben niet meer dan 10 een eigen voorbeeldtuin, voor instructie en om eigen tuinplan nog eens te controleren.

Zo kunnen dit jaar weer heel veel schoolkinderen een paadje komen trappen rond hun tuintje, en kunnen zij op de voorbeeldtuinen weer leren hoe ze hun viooltje kunnen planten en de tuinkers zaaien. 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marion Eijsink | Antwoord 06.11.2016 10.51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

tineke van der nat. | Antwoord 21.10.2016 17.46

Mooi geschreven.

Marion Eijsink | Antwoord 19.08.2014 01.43

Wat een mooie collages en teksten, mijn compliment. Geeft een goed beeld wat jullie allemaal gedaan hebben.

Olivia | Antwoord 07.04.2014 12.49

Wat een schitterende tuinindeling!!!

Complimenten voor de site.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

08.08 | 08:22

Schooltuinen zijn echt super!

...
06.11 | 10:51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

...
21.10 | 17:46

Mooi geschreven.

...
07.06 | 21:54

dit is echt heel handig

...
Je vindt deze pagina leuk