De Distelvlinder in Leiden Noord

Welkom bij 'De Distelvlinder'  
(Tuin van Noord)   


Je vindt op deze pagina  
   
- Adres Schooltuin 'De Distelvlinder'
- Deelnemende scholen  
- Openingstijden 
- Tuinplan 2019
- Schooltuinbelevenissen

Bekijk ook onze fotopagina

Met de wethouder voorop paadjes trappen

Schooltuinseizoen 2019 is geopend door
wethouder Dirkse 
op de Distelvlinder

Dit jaar is het schooltuinseizoen officieel geopend door wethouder Dirkse op de Distelvlinder, ofwel de Tuin van Noord. Traditioneel wordt dat gedaan met paadjes trappen tussen de tuintjes. In een lange sliert achter de wethouder aan trapten, sprongen of stampten de kinderen de aarde plat om de paadjes tussen de tuintjes te markeren. 

Vooraf sprak de wethouder de kinderen in de kring toe en wenste ze veel succes met schooltuinieren. 

Nadat de paadjes waren getrapt kreeg ieder kind een eigen tuintje toegewezen, die ze tot de herfstvakantie wekelijks verzorgen. In de kale grond plantten ze een viooltje en lente ui en zaaiden ze sterrekers in.

Je kunt je bijna niet voorstellen dat in de zomer de zonnebloemen meters hoog staan in de tuintjes. 


Ieder kind heeft een eigen tuintje.

Adres Schooltuin 'De Distelvlinder'

Joop Vervoornpad 7, 2316 EP Leiden  

De schooltuin ligt in de Tuin van Noord, tussen de waterspeelplaats en korfbalvereniging Pernix in. Telefoon tuinhuis: 06 - 22 22 66 23  


Contactpersoon:  Heleen Gombert, E-mail: hgombert.terbeek@casema.nl   
   

Deelnemende scholen   

De schooltuinlessen zijn voor kinderen van eind groep 6, begin groep 7.

In 2019 doen de volgende scholen mee: Het Kompas, Merenwijkschool, Tweemaster, Mareland, De Singel, Vogels en Zijlwijkschool. 

          

Openingstijden  

De schooltuin is geopend van begin april tot half oktober. De schooltuin lessen van één uur zijn op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur  

Schoolkinderen kunnen zelf extra tuinieren: 
- op donderdag van 15.30 tot 16.30 uur
- op open zondagen en open avonden
- in
de zomervakantie op dinsdag tussen 10.00 en 12.00.      


Tuinplan 2019 

Najaar 2018, ondanks de warme zomer en dankzij de inzet van vrijwilligers toch een rijke oogst

Na de warmste en droogste zomervakantie was het wel even spannend. Is er wel genoeg gegroeid om alle lessen nog met elkaar te beleven. Gelukkig wel. Het waterpeil in de sloten rond de tuin bleef hoog genoeg om regelmatig te kunnen sproeien. En zo al te veel droogte schade te voorkomen. Het waren voor al de klimbonen die het bij veel kinderen lieten afweten. 

Maar gelukkig kregen wij in de maand september groeizaam weer. Iedere week kwam er nog wat te oogsten bij. En de wortel en mais oogst werd zelfs overvloedig. 

Omdat ons het vrijwilligersteam  tijdens de vakantie flink had geschoffeld was er minder onkruid of misschien als gevolg van de droogte. Al tierde het knopkruid weeldig. Maar dat onkruid trek je er gemakkelijker uit dan die lastige grassen of heermoes. Ook door het werken in de vakantie van enkele van onze teamleden kregen de halsbandparkieten geen kans om de  mais op te eten. Bij  terug komst op hun tuinen vonden de kinderen hun kolven voor vraat beschermd.  Met plastic flessen erover heen en  hier en daar hingen grote ballonnen.

Leuk waren de excursies over de tuin, het ontdekken van de grote variatie aan zaden en het gedrag van de dieren uit de sloot. Dit jaar werd er niets zelf door de kinderen gevangen. Maar bekeken wij de dieren in aquaria. Zo kon een kind alleen of kinderen met elkaar rustig het gedrag van hun favoriete dier  bekijken. Keuze genoeg;  larven van de watersalamander, libelle of de kikkervisjes.  Stekelbaarsjes, jonge snoeken of de spinnende waterkever.

Hoogtepunten waren natuurlijk het plukken van kleurrijke boeketten. Weer het goudsbloemproject en het eten van de zelf gemaakte groentesoep, met stokbrood en kruidenboter. Bijna met alle klassen aten wij buiten, aan mooi  gedekte tafels op ons terras. Deze nazomer op onze tuin was prachtig.

Wat zijn de courgettes en zonnebloemen groot!

Veel leuke activiteiten in juni en juli

In juni zijn de laatste zaden de grond in gegaan, goudsbloem en courgette. Ook de bonen zijn gelegd en prei en kruiden geplant. Het is nog even afwachten hoe alles gaat groeien, het is namelijk bijzonder warm en droog, wel water bij gegeven, maar toch.

Ook hebben we veel geoogst deze periode, radijs en flinke kroppen sla en andijvie, ook hebben sommige kinderen al uien en mini worteltjes mee naar huis genomen. Natuurlijk ook nog de aardappels gerooid op de laatste dag voor de vakantie. Het waren er niet zo veel en ook niet heel groot, maar wel veel blije kinderen.

De periode van projecten is al weer aangebroken nu alles de grond in is gegaan. We hebben ondermeer het beestjesproject gehad, helaas door de droogte en warmte lieten de wormen het een beetje afweten. Wel waren er vlinders, bijen en lieve heersbeestjes. 

Ook een zintuigenproject gedaan, waarbij de kinderen van alles geproefd, gevoeld, gehoord, geroken en gezien hebben op de tuin. Ze vinden het heerlijk om over de tuin te dwalen. 

En dan nog het slootjesproject, dit keer wat eerder in het seizoen, waardoor er nog minder slootdiertjes te vinden zijn in de sloot. Uka heeft daarom allerlei kommen gevuld met verschillende slootdiertjes, o.a. kikkervisjes, stekelbaarsjes, libelle larves, wantsen en slakjes. De kinderen zijn in groepjes het leslokaal in geweest om deze diertjes in de kommen te zoeken en te bekijken, een groot succes.

Begin juni was een open zondag, waar ook nog wat kinderen en ouders geweest zijn om hun tuin te laten zien en te werken. En dan natuurlijk ook nog de open avond. 

Op de open avond is het alleen maar genieten. We hadden prachtig weer en velen hebben genoten van de tuinen en wat er allemaal te doen was: kruidenthee en uitleg over kruiden, de imker met uitleg over de bijen, kaarsen rollen van bijenwas, stemmen op het leukste naambordje, een speurtocht over de tuin, een modderpad en natuurlijk allerlei lekkere hapjes, deze waren dit jaar gesponsord door Albert Heijn.

De zaterdag voor de vakantie was er ook nog van alles te doen op de schooltuin omdat er dat weekeinde een buurtcamping was achter het theehuis. Aanvankelijk gebeurde er niet veel, behalve dat de vrijwilligers druk bezig waren met water geven. Dit is dit jaar veel vaker nodig dan voorgaande jaren. Maar toen kwamen er toch nog behoorlijk wat mensen langs. 

Het modderpad was een doorslaand succes, de kinderen, veelal jonger nu gingen er zelfs in zitten. Ook een kijkje achter de schermen bij de bijen was een succes en natuurlijk weer de kruiden, de vlierbloesemlimonade en de hapjes vielen in de smaak. Een toastje met kruidenboter, was voor een tweeling, een koekje met saus.

Ondertussen heeft Ton Lommers die zondag rolgordijnen op gehangen in ons tuinhuis, heerlijk met dit ongelooflijk warme weer.
Inmiddels is de zomervakantie begonnen, het is gortdroog op de tuin, er wordt volop gewied en water gesproeid. De paden zijn nog nooit zo goed zichtbaar geweest tussen de tuintjes als dit jaar. Ook zijn de eerste courgettes al geoogst, is er al begonnen met de eerste lading goudsbloemzalf en worden de flesjes voor de kruidenazijn schoongemaakt. 

Kortom er is altijd wat te doen op de schooltuin!
een druk bezochte open avond

In mei zijn kinderen en dieren hard aan het werk!

Tijdens de tuinles wordt er hard gewerkt door de kinderen. We zaaien, planten en wieden. In mei is de tuin is allang geen kale akker meer. Er groeit van alles. We hebben zelfs al wat kunnen oogsten. Tuinkers, lente-ui, spinazie en radijsjes. 

Niet alles groeit even goed. Al lijkt onkruid het altijd te doen!  Elke les is het weer wieden, wieden, wieden. Dan heb je zo een kruiwagen vol.

En ondertussen komen we wormen tegen in de aarde, mieren, kevertjes. Beestjes genoeg op de schooltuin. Dit bijzondere exemplaar vond een meisje in haar tuin. Een veenmol. Omdat hij niet meer leefde, konden we hem heel goed bekijken. Net als een mol heeft hij handige pootjes om goed mee te kunnen graven. Vandaar zijn naam.

Bijen en hommels laten zich zien. Ook zij zijn druk aan het werk. En de kikkers geven een prachtig concert. Ze voelen zich thuis in de sloot en kwaken enorm hard met z’n allen. Dan moet je wel even aan de slootkant gaan kijken hoe dat er aan toe gaat.

Als je een rondje over de tuin loopt, kom je de mooiste naambordjes tegen.

De bonenstokken zijn al neergezet. Binnenkort gaan we bonen leggen. Bij elke stok een paar. En dan klimmen maar.

April 2018 het schooltuinseizoen is weer begonnen! Eerst de paadjes trappen.

Op de eerste schooltuindag trappen grote en kleine voeten de paden tussen de tuintjes

Viooltjes, tuinkers en uien gaan als eerste in de grond

Impressie van 2017
Niets smaakt lekkerder dan zelfgemaakte groentesoep uit eigen tuin.

Naast tuinieren doen we ook leuke projecten. We bekijken waterdiertjes uit de sloot en maken zalf van goudsbloemen (calendula).

Met een bolderkar vol oogst naar huis.


Lente 2017, alles begint te groeien

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marise van Luijck-Bos | Antwoord 01.02.2019 12.51

ik wil mij graag aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen.
Hebben jullie nog mensen nodig?

Marian Kathmann 01.02.2019 17.27

Beste Marise ,
Wel zeker kan de Vereniging Leidse Schooltuinen nog vrijwilligers gebruiken. Wil je mij mailen? schooltuinenleiden@gmail.com Of bellen 071-541894

Marion Eijsink | Antwoord 06.11.2016 10.51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

tineke van der nat. | Antwoord 21.10.2016 17.46

Mooi geschreven.

Marion Eijsink | Antwoord 19.08.2014 01.43

Wat een mooie collages en teksten, mijn compliment. Geeft een goed beeld wat jullie allemaal gedaan hebben.

Olivia | Antwoord 07.04.2014 12.49

Wat een schitterende tuinindeling!!!

Complimenten voor de site.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

01.02 | 17:27

Beste Marise ,
Wel zeker kan de Vereniging Leidse Schooltuinen nog vrijwilligers gebruiken. Wil je mij mailen? schooltuinenleiden@gmail.com Of bellen 071-541894

...
01.02 | 12:51

ik wil mij graag aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen.
Hebben jullie nog mensen nodig?

...
08.08 | 08:22

Schooltuinen zijn echt super!

...
06.11 | 10:51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

...
Je vindt deze pagina leuk