De Distelvlinder in Leiden Noord

Welkom bij 'De Distelvlinder'  
(Tuin van Noord)   


Je vindt op deze pagina  
   
- Adres Schooltuin 'De Distelvlinder'
- Deelnemende scholen  
- Openingstijden 
- Tuinplan 2020
- Schooltuinbelevenissen

Bekijk ook onze fotopagina

De schooltuin in mei 2020 vanuit de lucht

Verslag april, mei, juni 2020 op de Distelvlinder

Door de Coronacrisis ging het dit jaar ging het heel anders in de Tuin van Noord.

Het winterseizoen hebben we nog gewoon kunnen werken op de tuin, gereedschap nakijken, alles nalopen en schoonmaken, de bestellingen klaarmaken en meer van dat soort klusjes. Net toen we naar de scholen toe wilden om uitleg te geven over hoe het erop de tuin aan toe gaat, werden de scholen gesloten en mochten wij ook niet meer met z’n allen tegelijkertijd op de tuin zijn.

We konden gelukkig wel altijd op de tuin werken: in groepen van drie en in een wisselende samenstelling zodat iedereen wel een keer kon komen.

 Toen werd bekend dat er twee scholen wel weer wilde komen wanneer de scholen weer open mochten. Voor hen werden tuintjes uitgezet van 1 bij 2,5 meter, het viooltje, de aardappels en de plantuien stopten de vrijwilligers in de grond, toen de tijd daar was. Zij hielden de tuintjes voor zover mogelijk bij zodat de kinderen aan de slag konden wanneer ze kwamen.

Ook werden er acht “normale” voorbeeldtuinen aangelegd van 1 bij 5 meter, waarin alles volgens het gewone schema geplant kon worden. Ertussen extra tuinen om de afstand te bewaren. Daar kwamen dahlia’s en andere bloemen. Zo zouden de andere scholen wanneer ze bijv. na de grote vakantie nog wilden komen, kunnen zien wat er allemaal gebeurt op de tuin en ook oogst meenemen. Natuurlijkzijn er daarnaast de projecten die in de nazomer normaliter worden gedaan.

Gelukkig heeft Robert het grote stuk achter en een stuk achter het pompoenveld ingezaaid met groenbemesters, want we kunnen niet zo’n groot stuk onkruidvrij houden. Op dit moment bloeit daar de phacelia prachtig blauw, ertussen een enkele klaproos, goudsbloem en aardpeer. Er zoemen ook honderden insecten boven, bijen, hommels en libellen, een prachtig gezicht.

De lathyrus die voor gezaaid en uitgeplant is op verschillende plekken op de tuin bloeit dit jaar uitbundig en er zijn al heel wat bosjes bloemen van geplukt.

De vrijwilligers zijn druk bezig geweest met het uitzetten, onderhouden van de schooltuintjes en voorbeeldtuinen. Er werd flink kweek geriekt en op vrije stukken is nog een indeling gemaakt om aardappels, bonen, bloemen en dergelijke te poten, zaaien en planten. Ook het blote voetenpad werd aangelegd en de extra tuintjes voor de vrijwilligers zijn aangelegd. In de kas is Luc al druk bezig met voorzaaien en indelen. Het weer is prima en we kunnen heerlijk in de openlucht werken, voldoende ruimte om afstand te houden.

En dan alarm, alarm, muizen in het tuinhuis, in de kast ligt allemaal troep op de grond, ze hebben de zaden ontdekt. De maïs vonden ze het lekkerst, die is bijna helemaal opgegeten, en ook pepers. We hebben alles nu in dichte plastic dozen gedaan om verder ongemak te voorkomen. We wisten natuurlijk wel dat er in de schuur muizen zaten, maar binnen waren ze nog niet gesignaleerd.

Jacob Meyer, die biologie studeert, doet zijn afstudeeronderzoek naar wormen in ons complex en is ook gestart. De wormenbakken staan en alles is ingedeeld, er staat ook een tentje zodat hij ook bij regen gegevens kan noteren.

We zijn gelukkig dat we in de gelegenheid zijn om zo met elkaar te kunnen werken en de tuin levend te houden.

Dan wordt het mei, na de meivakantie mogen de scholen voorzichtig weer van start gaan, De Brede School Merenwijk is de eerste die op 19 mei met een groep kinderen komt. De kinderen zijn super gemotiveerd en de juf heeft in de klas goed uitleg gegeven. De kinderen pakken zelf emmers en gereedschap dat we hebben klaargezet vlak bij de tuin. Handen wassen gaat niet meer in de emmers maar bij de buitenkraan met zeeppompjes erbij. Het begin is er.

Ook de tweede school, de Tweemaster, is inmiddels gestart. De kinderen kwamen heel enthousiast aan met allemaal een zelf gemaakt naambordje. Een mooi gezicht al die fleurige naambordjes bij de tuintjes. De kinderen hebben heerlijk gewerkt ondanks de lichte regen die viel en er ging ook nog oogst mee naar huis: radijsjes.

De tuin ziet er anders dan anders maar fantastisch uit dankzij ieders inzet. Op naar de zomer!

 Ieder kind heeft een eigen tuintje.

Adres Schooltuin 'De Distelvlinder'

Joop Vervoornpad 7, 2316 EP Leiden  

De schooltuin ligt in de Tuin van Noord, tussen de waterspeelplaats en korfbalvereniging Pernix in. Telefoon tuinhuis: 06 - 22 22 66 23  


Contactpersoon:  Heleen Gombert, E-mail: hgombert.terbeek@casema.nl   
   

Deelnemende scholen   

De schooltuinlessen zijn voor kinderen van eind groep 6, begin groep 7.

In 2020 doen de volgende scholen mee: Het Kompas, Merenwijkschool, Tweemaster, Mareland, De Singel, Vogels en Zijlwijkschool. 

          

Openingstijden  

De schooltuin is geopend van begin april tot half oktober. De schooltuin lessen van één uur zijn op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 15.00 uur  

Schoolkinderen kunnen zelf extra tuinieren: 
- op donderdag van 15.30 tot 16.30 uur
- in
de zomervakantie op dinsdag tussen 10.00 en 12.00.      


Tuinplan 2020

Door de corana is alles anders.

Een oud bericht uit 2019

Veel leuke activiteiten in juni en juli 2019  

In juni zijn de laatste zaden de grond in gegaan, goudsbloem en courgette. Ook de bonen zijn gelegd en prei en kruiden geplant. Het is nog even afwachten hoe alles gaat groeien, het is namelijk bijzonder warm en droog, wel water bij gegeven, maar toch.

Ook hebben we veel geoogst deze periode, radijs en flinke kroppen sla en andijvie, ook hebben sommige kinderen al uien en mini worteltjes mee naar huis genomen. Natuurlijk ook nog de aardappels gerooid op de laatste dag voor de vakantie. Het waren er niet zo veel en ook niet heel groot, maar wel veel blije kinderen.

De periode van projecten is al weer aangebroken nu alles de grond in is gegaan. We hebben ondermeer het beestjesproject gehad, helaas door de droogte en warmte lieten de wormen het een beetje afweten. Wel waren er vlinders, bijen en lieve heersbeestjes. 

Ook een zintuigenproject gedaan, waarbij de kinderen van alles geproefd, gevoeld, gehoord, geroken en gezien hebben op de tuin. Ze vinden het heerlijk om over de tuin te dwalen. 

En dan nog het slootjesproject, dit keer wat eerder in het seizoen, waardoor er nog minder slootdiertjes te vinden zijn in de sloot. Uka heeft daarom allerlei kommen gevuld met verschillende slootdiertjes, o.a. kikkervisjes, stekelbaarsjes, libelle larves, wantsen en slakjes. De kinderen zijn in groepjes het leslokaal in geweest om deze diertjes in de kommen te zoeken en te bekijken, een groot succes.

Begin juni was een open zondag, waar ook nog wat kinderen en ouders geweest zijn om hun tuin te laten zien en te werken. En dan natuurlijk ook nog de open avond. 

Op de open avond is het alleen maar genieten. We hadden prachtig weer en velen hebben genoten van de tuinen en wat er allemaal te doen was: kruidenthee en uitleg over kruiden, de imker met uitleg over de bijen, kaarsen rollen van bijenwas, stemmen op het leukste naambordje, een speurtocht over de tuin, een modderpad en natuurlijk allerlei lekkere hapjes, deze waren dit jaar gesponsord door Albert Heijn.

De zaterdag voor de vakantie was er ook nog van alles te doen op de schooltuin omdat er dat weekeinde een buurtcamping was achter het theehuis. Aanvankelijk gebeurde er niet veel, behalve dat de vrijwilligers druk bezig waren met water geven. Dit is dit jaar veel vaker nodig dan voorgaande jaren. Maar toen kwamen er toch nog behoorlijk wat mensen langs. 

Het modderpad was een doorslaand succes, de kinderen, veelal jonger nu gingen er zelfs in zitten. Ook een kijkje achter de schermen bij de bijen was een succes en natuurlijk weer de kruiden, de vlierbloesemlimonade en de hapjes vielen in de smaak. Een toastje met kruidenboter, was voor een tweeling, een koekje met saus.

Ondertussen heeft Ton Lommers die zondag rolgordijnen op gehangen in ons tuinhuis, heerlijk met dit ongelooflijk warme weer.
Inmiddels is de zomervakantie begonnen, het is gortdroog op de tuin, er wordt volop gewied en water gesproeid. De paden zijn nog nooit zo goed zichtbaar geweest tussen de tuintjes als dit jaar. Ook zijn de eerste courgettes al geoogst, is er al begonnen met de eerste lading goudsbloemzalf en worden de flesjes voor de kruidenazijn schoongemaakt. 

Kortom er is altijd wat te doen op de schooltuin!
een druk bezochte open avondNog een oud bericht uit 2019

In mei zijn kinderen en dieren hard aan het werk!

Tijdens de tuinles wordt er hard gewerkt door de kinderen. We zaaien, planten en wieden. In mei is de tuin is allang geen kale akker meer. Er groeit van alles. We hebben zelfs al wat kunnen oogsten. Tuinkers, lente-ui, spinazie en radijsjes. 

Niet alles groeit even goed. Al lijkt onkruid het altijd te doen!  Elke les is het weer wieden, wieden, wieden. Dan heb je zo een kruiwagen vol.

En ondertussen komen we wormen tegen in de aarde, mieren, kevertjes. Beestjes genoeg op de schooltuin. Dit bijzondere exemplaar vond een meisje in haar tuin. Een veenmol. Omdat hij niet meer leefde, konden we hem heel goed bekijken. Net als een mol heeft hij handige pootjes om goed mee te kunnen graven. Vandaar zijn naam.

Bijen en hommels laten zich zien. Ook zij zijn druk aan het werk. En de kikkers geven een prachtig concert. Ze voelen zich thuis in de sloot en kwaken enorm hard met z’n allen. Dan moet je wel even aan de slootkant gaan kijken hoe dat er aan toe gaat.
De veenmol, een beschermd diertje!

Als je een rondje over de tuin loopt, kom je de mooiste naambordjes tegen.

De bonenstokken zijn al neergezet. Binnenkort gaan we bonen leggen. Bij elke stok een paar. En dan klimmen maar.

En nog een oud bericht (uit 2018)

April 2018 het schooltuinseizoen is weer begonnen! Eerst de paadjes trappen.

Op de eerste schooltuindag trappen grote en kleine voeten de paden tussen de tuintjes

Viooltjes, tuinkers en uien gaan als eerste in de grond

Een bericht uit 2017

Impressie van 2017
Niets smaakt lekkerder dan zelfgemaakte groentesoep uit eigen tuin.

Naast tuinieren doen we ook leuke projecten. We bekijken waterdiertjes uit de sloot en maken zalf van goudsbloemen (calendula).

Met een bolderkar vol oogst naar huis.


Lente 2017, alles begint te groeien

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marise van Luijck-Bos | Antwoord 01.02.2019 12.51

ik wil mij graag aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen.
Hebben jullie nog mensen nodig?

Marian Kathmann 01.02.2019 17.27

Beste Marise ,
Wel zeker kan de Vereniging Leidse Schooltuinen nog vrijwilligers gebruiken. Wil je mij mailen? schooltuinenleiden@gmail.com Of bellen 071-541894

Marion Eijsink | Antwoord 06.11.2016 10.51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

tineke van der nat. | Antwoord 21.10.2016 17.46

Mooi geschreven.

Marion Eijsink | Antwoord 19.08.2014 01.43

Wat een mooie collages en teksten, mijn compliment. Geeft een goed beeld wat jullie allemaal gedaan hebben.

Olivia | Antwoord 07.04.2014 12.49

Wat een schitterende tuinindeling!!!

Complimenten voor de site.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

01.02 | 17:27

Beste Marise ,
Wel zeker kan de Vereniging Leidse Schooltuinen nog vrijwilligers gebruiken. Wil je mij mailen? schooltuinenleiden@gmail.com Of bellen 071-541894

...
01.02 | 12:51

ik wil mij graag aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen.
Hebben jullie nog mensen nodig?

...
08.08 | 08:22

Schooltuinen zijn echt super!

...
06.11 | 10:51

complimenten voor het updaten van jullie deel, tekst en foto's!

...
Je vindt deze pagina leuk