"De Zilverdistel"

Welkom bij "De Zilverdistel" 
(Rijn en Vliet)

Adres
Cornelis Schuytlaan naast nr. 7, 2324 VD Leiden 


Contactpersoon
 
voor deze tuin is dat namens de Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS): 
Marlieke Spijker (Zilverdistel@hotmail.com


Wil je helpen?

Wil je een keer komen kijken of helpen, laat het me weten: Zilverdistel@hotmail.com


4. De Zilverdistel

Seizoen 2020

Vanwege de coronapandemie kon de Taalklas van de Leimundo maar een paar keer naar de schooltuin komen voor de zomervakantie.

De vrijwilligers hebben de tuintjes bijgehouden, omdat we natuurlijk hoopten dat de kinderen nog zouden komen. En gelukkig dat was het geval: wat hebben ze hard gewied, gezaaid en geplant!

Inmiddels is er al sla, andijvie, aardappels en tuinkers mee naar huis.

Na de zomervakantie komen ze nog een aantal keer.
De eerste oogst mee naar huis: heerlijke tuinkers

Tijdens de laatste les hebben we de aardappels geoogst. Die mogen niet de hele vakantie in de grond blijven zitten, want dan heb je kans dat er schimmels in komen (phytophtora). We hadden dit jaar een nieuw ras: twister. Wel even 2 dagen laten liggen voordat je ze opeet.

We horen graag na de vakantie of ze lekker waren.

Een lekker maaltje aardappels

Programma najaar

Het programma voor na de zomervakantie gaan we in de vakantie bedenken. In ieder geval zijn er bloemen te plukken, bonen te oogsten en vast nog veel meer.
De kinderen aan het werk in hun tuintjes bij een van de laatste lessen in juli

Onze geschiedenis

De tuin achter het zorgcentrum Rijn en Vliet is in 1987 gestart met drie cirkeltuinen. Door de bouw van een extra vleugel is de tuin nog meer ingesloten en verkleind. In 2007 werd de tuin heringericht en zijn er nog twee cirkels over. De randen zijn opnieuw ingeplant. Het is een groene en bloemige oase geworden. De tuin beschikt over een klein tuinhuisje, zitjes, een plantentafel en hoge plantenbakken. 
Jaren was Dick van de Weijden de tuinleider die met de kinderen de cirkels beplantte. Hij was toe aan nieuwe uitdagingen en in 2010 startte Lia Bakker met de tuinlessen. Helaas werd Lia ziek en namen Marlieke Spijker en Marion Eijsink in 2011 het tuinieren tijdelijk over. De laatste jaren doet Marlieke samen met Esther en Els de lessen, maar ook de bewoners helpen steeds vaker mee met onkruid wieden (haagwinde b.v.).

Hier kun je een filmpje bekijken over de herinrichting van de tuin en het tuinieren door het jaar heen op de tuin van Rijn en Vliet in 2007. 
http://www.youtube.com/v/E_z5oazBk8w  
Het oorspronkelijke ontwerp

In 2011 bestond de Vereniging Leidse Schooltuinen (VLS) 85 jaar. Voor de tuinierende leerlingen was er een wedstrijd uitgeschreven: wie maakt het mooiste zoemende beest. De hele klas is volop aan het knutselen geslagen, helaas waren niet alle beestjes bestand tegen de regenachtige zomer. 


Gezoem rond de bloem (2011)

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

13.05 | 09:01
"De Distelvink" heeft ontvangen 37
04.05 | 19:49
"De Akkerdistel" heeft ontvangen 24
02.05 | 12:14
Startpagina heeft ontvangen 23
19.10 | 16:44
werving vrijwilliger heeft ontvangen 3
Je vindt deze pagina leuk